SOČAN I UKUSAN MOKRI KOLAČ NA MOJ NAČIN
Sastojci
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica oraha (pola mljevenih pola sjeckanih)
6 žlica pšeničnog griza
2 žlice oštrog brašna
1/2 praška za pecivo ili malo sode bikarbone
za preljev:
3 čaše po 2 dcl vode
3 čaše po 2dcl šećera
1-2 dcl ruma (ako će i mala djeca jesti onda malo ruma i arome ruma
Priprema
1.
U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer, miksati dok se ne zapjeni i dodati orahe, griz, brašno i prašak za pecivo. Dobro je te suhe sastojke, prije nego što se sipa u jaja i šećer, na suho izmješati u drugoj posudi a onda ih lagano uz miješanje dodavati jajima i šećeru. Izliti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju. Dosta je rijetko, da vas ne zbuni, ali kad nabubri griz i brašno sve će doći na svoje.
2.
Peči 20-30 min na 180°C.
Dok se kolač peče u jednu posudu staviti 6 dcl vode, 6 dcl šećera i 1-2 dcl ruma i zakuhati, miješajući da se šećer otopi.
Kad je kolač pečen (probati drvenim štapićem za ražnjić…ako je čist kad se izvadi, pečeno je) odmah po njemu pomalo lijevati vruću tekućinu. Ima je jako puno i prekrit će kolač ali kad malo odstoji sve će upiti i dati divnu sočnost kolaču.
3.
U originalnom receptu, koji sam dobila davnih sedamdesetih godina, od jednae drage gospođe Ele, koja me puno toga naučila, stoji da se, kad se upije tekućina po površini pospe mljevene orahe pomiješane sa šećerom. Tako sam napravila i danas, premda sam svih ovih godina stavljala svašta: šlag, preljev od čokolade, pekmez…. Pustiti da se ohladi, izrezati na kocke i servirati!
4.
I to je to. Za pola sata (ne računajući hlađenje) imate krasan desert!
Posluživanje
Kad već pišem puno toga više od samog recepta, ispričat ću vam i ovaj događaj koji često prepričavamo na našim okupljanjima i nikako da ga zaboravimo: jednom zgodom, kad se nešto slavilo pripremila sam tortu i kolač, i cijeli ručak, naravno, a kako sam imala još vremena idem se praviti važna i ispeči još jedan kolač i to taj brzinski….kako su mi inače dečki (moji sinovi, da ne bi bilo zabune) uvijek pomagali u kuhinji i ovaj put mi se našao mlađi sin pri ruci i tutnem ja njemu recept i kažem stavi u posudu ove sastojke za tekućinu s kojom ćemo preliti kolač… i on mjeri čašom i stavlja, ja ništa ne gledam i na kraju kolač pečen, prelijemo ga i stavimo u špajzu hladiti do serviranja. Kako smo u sličnim posudama imali sol i šećer (tko još čita natpise) sin je zamijenio sećer sa solju i stavio 3xpo 2dcl soli u vodu i rum……dalje vam ne moram ništa više pričati…….