ROZEN-TORTA SA DETALJNIM POSTUPKOM ZA PRAVLJENJE KORA



SASTOJCI
Za kore
• 100 g putera
• 2 jaja
• 4 kafene soljice (4 dl)mleko
• 1 kasicica soda bikarbona
• 2 kasike secer
• 650 g brasno (meko), za testo
• oko 50 g brasno (meko)-za posipanje

Za fil
• 450 g mleveni orasi
• 100 g secer
• 4 kesice vanilin secer
• 220 g puter
• 2 dl mleko

Za glazuru
• 250 g secer u pahu
• pola limuna sok od 1/2 limuna
• 1 kasika voda
• 1 kasika ekstrakt od maline
• po potrebi roze prehrambena boja



PRIPREMA
Korisno bi bilo da imate tajmer, ako ne na rerni onda pripremite neki sat ili sl. Pripremite 2 pleha, kore se peku na pozadini.

Za kore
U vecoj posudi prvo sjedinite mleko, jaja i puter a potom dodajte i brasno sa ostalim sastojcima. Nemojte odmah dodati svih 650 g brasna, vec polako, po potrebi (ja utrosim tacno toliko ali brasna su razlicita). Ostatak brasna (50 g) ce vam verovatno trebati kada testo prebacite na podlogu i pocnete da ga mesite, dodajte samo toliko dok ne prestane da se lepi za podlogu. Treba da bude meko i elasticno.
Izrezite 4 jednaka kvadrata od pek papira, dimenzija 21×21 cm (to su dimenzije torte, ako vam to ne odgovara pripremite papir prema zeljenoj dimenziji ali imajte u vidu da cete onda morati da modifikujete broj kora).
Podelite testo na 8 jednakih delova. Pospite podlogu brasnom, stavite jedan komad testa, pospite i njega malo brasnom i pocnite da razvlacite oklagijom.
Ugrejte rernu na 200 C.

Kada ste ga tanko razvukli (malo vise nego sto su dimenzije papira-proverite), odignite ga od podloge namotavanjem na oklagiju, postavite papir na podlogu i preko njega i razvuceno testo. Po potrebi oklagijom jos malo razvuci, tako da testo prelazi ivice pek papira. Sekacem za picu isecite visak testa oko papira-ne morate sada biti previse precizni-korigovacete mere kasnije. Visak testa stavite u gomilu sa strane (trebace vam za jos 3 kore). Izbuskajte povrsinu testa viljuskom (svuda).
Testo zajedno sa papirom prebacite na pozadinu prvog pleha. Sada precizno podesite dimenzije testa prema papiru. Ukoliko imate visak-isecite ga, ukoliko se testo pri prebacivanju malo skupilo-opet malo razvucite oklagijom i izrezite visak testa.

Pecite 4 minuta (ja imam gasnu pecnicu i pecem tacno toliko, mozda cete u zavisnosti od vase pecnice morati malo da izmenite vreme, kore ne smeju da pozute. Nakon prvih 2-3 minuta pocece da se stvaraju mehurici u testu. Ako su preveliki otvorite rernu i izbuskajte ih viljuskom. Manjimehurovi su normalni, njih ne dirajte. Dok se jedna kora pece-pripremite sledecu, koju cete peci na drugom plehu, ovako cete ustedeti na vremenu.
Pecene kore slazite jednu na drugu na krpu. Kada su sve pecene, dobro ih umotajte u krpu i prekrijtenecim teskim da ostanu prave. Ostavite ih tako dok pripremate fil.
Ukupno se dobija 11 kora, uz navedenu dimenziju (21×21 cm)

u vreme pisanja ovog recepta koristila sam prasak za pecivo, u medjuvremenu sam ga zamenila sodom-bikarbonom i kore su sada bolje-puno mekse.
-izmenila sam/pojednostavila i sam proces priprema kora za pecenje, opis postupka imateovde.

Za fil
Sve sastojke zajedno zagrevajte dok se puter ne otopi. Sklonite sa vatre i ohladite u frizideru. Iako ce vam se ciniti da masa nije dovoljno gusta ne brinite, stegnuce se kad se ohladi.
Pre filovanja kore svuda lepo poprskajte/nakvasite mlekom. Filujte kore (ja ih stavim na podlogu od obicnog kartona, pred sluzenje je tortu lako samo “skliznuti” na tacnu za torte). Na svaku rasporedite samo toliko fila da prekrije celu povrsinu kore- imacete taman dovoljno fila. Poslednju koru ne filujte-na nju ide glazura. Prekrijte nafilovane koreplasticnom folijom, potom i krpom, i ponovo pritisnite necim teskim. Tako neka ostanu dok se fil potpuno ne stegne (nekoliko sati, a najbolje preko noci).

Za Glazuru
U secer dodati sve sastojke za glazuru, snazno promesati dok se ne dobije glatka, gusta masa. Ukoliko vam se ucini da je previse gusta i nedovoljno maziva-dodajte jos malo limuna (kap po kap, uz neprekidno mesanje). Masa treba biti prilicno gusta (inace se nece kasnije dovoljno stegnuti) ali dovoljno maziva da je mozete naneti na koru, najbolje spatulom za torte. Kada je premazete preko kore cinice se neravnom-ja spatulu nakvasim vodom i lepo poravnam glazuru tako da bude glatka i sjajna.Sacekati da se glazura stegne pre secenja.

POSLUZIVANJE
Torta je ukusnija kada odstoji, zbog toga je najbolje filovati je dan pre konzumiranja.
Glazura se moze staviti na dan upotrebe.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

PREVIOUS ARTICLE