Tradicionalna medicina ovaj čaj preporučuje kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje morkaćnih puteva, liječenje gastritisa i još mnogo toga…
Riječ je o peršunu, poznatoj začinskoj biljci koa ne služi samo kao ukras u hrani, već je i prava ljekovita biljka vrijedna naše pažnje.
Peršun podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma i zbog toga je vrlo koristan za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva.
Preporučuje se i kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje morkaćnih puteva, te za liječenje gastritisa.
Odličan je lijek u slučaju infekcije mokraćnih organa, kao i nakon operacije prostate zbog bržeg oporavka. Podpomaže liječenju žutice i drugih komplikacija nastalih usled problema sa jetrom.
Pored toga što podstiče izlučivanje tečnosti, podstiče i izlučivanje soli u organizmu pa utiče na smanjenje krvnog pritiska.
Iz sličnih razloga pomaže i u borbi protiv gojaznosti. Zatim, povećava elastičnost krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Čaj od peršuna ćete pripremiti tako što 15 grama njegovog korijena nasjeckate na kockice, unacite u 2 dl ključale vode i ostavite da prokuha nekih 5 minuta.
Čaj treba iscjediti tek nakon 15-tak minuta a kako bi iskoristili sve njegove ljekovite moći potrebno je piti 2-3 šolje u toku dana.
Također i listovi peršuna su izvrstan izvor C vitamina pa je dobro da ih jedete i u svježem obliku. Odlično idu uz supe, čorbe i mnoga jela sa mesom. Njegovo lišće podstiče varenje, stimuliše izlučivanje otrovnih materija, osvježava dah.
megagiga.info