KISELI KRASTAVCI NA NAČIN MOJE MAME – 52 STAKLENKE SU NESTALE DO JANUARA

Sastojci
20 kg krastavaca
6 litara vode
2 litre alkoholnog octa

20 dkg soli
30 dkg šećera
30 g papra u zrnu
50 g goruščice
grančice kopra

Priprema
1. Operite krastavce i napunite staklenke.
2. Pomiješajte vodu i ocat i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati).
3. U staklenke sa krastavcima stavite papra 10-ak zrnci, par grančica kopra i goruščicu.
4. Zalijte pripremljenom otopinom.

5. Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se
međusobno ne dodiruju kao ni sa stjenkama lonca.
6. Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja.

7. Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite.
8. Ako nemate više krastavaca za “dunstanje” (tako to zove moja mama), ostavite u loncu
da se ohlade.
9. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode
izmijenite vruću za hladnu.
10.Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak “dunstanja” sa sljedećom
turom.
Posluživanje
Zaboravih napomenuti na početku: kod ovakve pripreme krastavaca vodite računa da su
staklenke dooobro zatvorene. Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem
naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam prilikom dunstanja
ili hlađenja voda ne uđe u staklenku.