EMPANADILLAS


iz španske kuhinje, probajte i vi

SASTOJCI
Tijesto:
75 ml maslinovog ulja
3 case od 100 ml brasna
soli po ukusu
100 ml vode

Fi1:
2 kom tvrdo kuhana jaja
1 kasiku sjeckanih pinjonesa
2 kasike rendanog parmezana i soli po volji
200 gr ociscenog spinata
100 gr mladog sira

Fil 2:
1 kom konzerva od 120 gr tunjevine
2 kom tvrdo kuhana jaja
2-3 kasike pirea od paradaiza ovisno koje je gustoce

PRIPREMA
Vodu, i ulje zajedno stavite u lonac i ugrijte dok ne provrije. U to sipajte brasno i mjesajte dok se ne dobije homogena masa. Ostvite da se ohladi.

Dok se tjesto hladi vi pripremite fil.
Blansirajte spinat i dobro ga ocjedite. Izrezati na sitn. Skuhati jaja, oguliti i takodjer narezati sitno. Mladi sir zdrobiti viljuskom i sve skupa pomjesati. Dodati parmezan i posoliti po ukusu.



FIL 2
Skuhati jaja, oguliti i sitno nasjeckati. Ocjediti tunjevinu od ulja i zdrobiti je viljuskom. Dodati paradiz pire i sve dobro pomjesati.

Istresite ohladjeno tjesto na radnu povrsinu i premjesite.Ako je potrebno dodajte jos malo brasna da se ne lijepi.Radnu povrsinu pospite brasnom i razvucite tanko tjesto otprilike na 2-3 milimetra debljine. Vecom casom ili nekom modlom vadite krugove.

Na svki krug stavite jednu cajnu kasicicu fila i preklopite tjesto.
Okolo pritisnite njezno prstima da se tjesto slijepi.
Zavrnite malo cosak.

I onda preko palca presavijajte tjesto i pravite cakne.

Empanadilje slozite u tepsiju oblozenu papirom za pecenje. Premazite ih razmucenim bjeljanjkom i pecite na srednje jakoj vatri. Pcite ih oko 15 minuta dok ne dobiju zlacanu braonkastu bojicu.

Izvor: stranirecepti.com