10 glavnih simptoma nedostatka željeza



Žene su sklonije da pate od nedostatka željeza! Željezo je ključno za proizvodnju hemoglobina, koji pomaže crvenim krvnim zrncima da isporuče kisik kroz vaše tijelo. Nedostatak željeza dovodi do anemije.
nedostatak zeljeza
Simptomi koji prate nedostatak željeza su:

1. Iscrpljenost
Ovaj znak ljudi često previđaju iz razloga što puno rade, puno se kreću i prirodno im je da su umorni. Ali ako ste stalno umorni, osjećate da nemate dovoljno snage da bilo koji posao obavite do kraja, obavezno provjerite krvnu sliku, jer možda patite od nedostatka željeza.

2. Preveliko krvarenje
Ovo se odnosi samo na žene i na menstrualni ciklus. Ukoliko imate obilne menstruacije, to je jedan od znakova da patite od anemije. Vi ste tada u začaranom krugu jer ste anemični jer gubite mnogo krvi tijekom menstrualnog perioda, a krvarite obilno jer ste anemični. Obavezno posjetite i ginekolaga i doktora opće prakse da vam pomognu da se izborite s ovim.

3. Bljedilo
Znate onu staru izreku: “Dok rumeni putuju, žuti žutuju”, pa se može dogoditi da ste prirodno beldi, i da to nema veze s nedostatkom željeza. Mada u većini slučaja, beldilo je znak da ste vjerojatno anemični.

4. Imate kratak dah
Brzo se zadišete, nekada naprasno ponestane zraka, čak i ako mirujete? To je znak da nemate dovoljno željeza u organizmu.

5. Srce vam ubrzano lupa
Obično kada ponestane zraka, događa se da vam srce zalupa tako glasno da imate dojam da ga svi čuju. Ovo je znak da vjerojatno već duže vrijeme patite od anemije, srce se muči polušavajući da pumpa krv ali nje nema dovoljno. Posjetite kardiologa čim osjetite prvo ubrzano lupanje srca.



6. Glavobolje
Ukoliko imate česte glavobolje, one mogu biti posljedica nedostatka kisika opet uslovlje manjkom željeza.

7. Depresivni ste
Depresija može biti uvjetovana nedostatkom željeza. Čim osjetite da ste zabrinuti bez razloga, depresivni, bezvoljni to su prvi znakovi da vam nedostaje željezo.

8. Opada vam kosa
Kosa vam opada više nego što ste navikli i to ne prestaje već izvjesno vrijeme? Obavezno provjerite krvnu sliku.

9. Vegeterijanac ste
Ukoliko ste se odlučili za to biti vegeterijanac, u svoju prehranu morate na neki način unijeti i željezo. Uzmite dodatne vitamine koji mogu zamijeniti meso ili mliječne proizvode (ukoliko i njih ne konzumirate).

10. Jezik vam izgleda čudno
Ukoliko vam je jezik bolan, blijed, i nekako gladak, onda imate problema s nedostatkom željeza. Posavjetujte se s liječnikom.

Izvor:zenstvena.com