Torta – Nek’ sva čula uživaju



Sastojci

za 3 korice:
15 belanaca
15 kašika šećera
420 g seckanih oraha
3 ravne kašike brašna
krem:
15 žumanaca
420 g šećera
420 g putera
1 mahuna vanile
grilijaš:
200 g prepečenih lešnika
200 g šećera
potrebno je i:
250 g crne čokolade
250 g šlag krema (u prahu)
300 ml mleka
za dekoraciju:
čokoladni transfer + rastopljena čokolada
šarene bonbone u obliku jajeta

Priprema

1.
Ispeći tri korice, jednu po jednu, u plehu približne dim. 25×35 cm, obloženu papirom za pečenje.
Kada su ispečene, ohladiti ih najbolje na rešetki za kolače.
2.
Žumanca i čećer, koji se dodaje postepeno, dobro mutiti i tako muteći dalje staviti da se krema kuva na pari. Kada se krema zgusne (pazite da se ne prekuva) i postane svetlo žuta, dodati srž iz jedne mahune vanile (rasečete nožem mahunu i povlačenjem celom dužinom jedne, pa druge polovine, pokupite nožem srž, uvaljajte istim nožem u malo šećera, da se zrna vanile ne grupišu, već postanu rastresita). Dobro sve umešati i kremu ohladiti do kraja.
3.
Umutiti penasto puter, pa postepeno dodavati ohlađeni, žuti krem, dok se ne dobije glatka penasta smesa, spremna za filovanje torte.
4.

Verovatno znate, ali nije na odmet ponoviti, da ostatak mahune, iz koje ste izvadili srž, iskoristite za pravi domaći vanilin šećer. Ako tada nemate vremena, ostavite mahunu u teglu i dobro zatvorite da se ne suši, pa ćete kasnije: samleti više puta mahunu, prethodno isečenu na nekoliko delova i 250 g šećera u prahu. To ćete zajedno samleti onoliko puta dokle god ima grudvica. Dobićete pravi vanilin šećer, pepeljasto sive boje. Isplati se u svakom smislu.
5.
Lešnike pažljivo, da ne zagore, prepeći u rerni, tek toliko da porumeni njihova ljuspica, koja će se lako skidati trljanjem lešnika između dlanova, naravno kada se prohlade.



200g šećera staviti u sud sa debljim dnom i na laganoj vatri otopiti ga, do tamno karamel boje, postepeno okrećući sud, da se sav šećer otopi i karamelizuje. Opet pažljivo radite sa vrućim šećerom, a i pazite da vam ne zagori.

Dodati prepečene i oljuštene lešnike i polako ih prevrtati, da se oblože karamelizovanim šećerom.

izliti vrelu smesu što pre, na već propremljen papir za pečenje, rastanjiti maksimalno (biće lakše da se izlomi kasnije) i ostaviti da se do kraja ohadi.
Kada se karamelizovan šećer sa lešnicima ohladi, pažljivo (opet 🙂 ) lomiti u manje komade i samleti u sckalici li multipraktiku, na neku srednju veličinu, znači ne pretvoriti ih u prah, već da se osete mali sitni komadići pod zubima. Grilijaš je spreman. Moj omiljeni. 😀

6.
Sledi filovanje torte.
Rastopiti 250 g čokolade, pa premazati svaku koricu u tanom sloju, znači po 1/3 na svaku. Preko čokolade posuti grilijaš, pa premazati sa trećinom žute, vanilin kreme.
Preko staviti drugu koricu premazanu čokoladom i sve redom dok se ne postavi i treća korica, premazana čokoladom, posuta grilijašom, pa cela torta premaže ostatkom kreme.
Mal količinu grilijaša, ako želite, ostavite sa strane za eventualnu dekoraciju, a ostatak umešajte u umućen šlag sa mlekom, koji nikako ne šećerite (dovoljno je grilijaš sladak).
Dalje ukrašavajte po želji.

7.
Moja ovogodišnja uskršnja dekoracija, mada je i prošle godine bila slična, sastojala se od čokoldnog transfera, koji ima da se kupi u posebnim radnjama za dekoraciju (ja sam je naručila preko inetrneta), iseče se po meri i dimenzijamam torte, premaže rastoplljenom čokoladom i ostavi da se stegne 15-ak minuta u frižideru, a onda pažljivo skine zaštitna folija sa nje. I tako svaki komad-traka čokoladnog transfera, dok se do kraja ne obloži u krug. Ukrasila sam preostalim šlagom i bonbonicama u obliku jaja.

Izvor:http://www.coolinarika.com