BIJELI UŽITAK SA VIŠNJAMA! EVO JOŠ JEDNE TORTE SA KEKSOM. PRAVA JE LJETNA, UKUSNA, FINA I RASHLAĐUJE KAO NAJLJEŠI SLADOLED. PREPORUČUJEM VAM DA JE ISPROBATE.


Sastojci
1 pakovanje turskog keksa (ili petit keksa)
KREMA ZA TORTU:
1 litar mlijeka
8 kašika šećera (kristal)
5 kašika Gussnela Dolcela (gustina)
1 kašika Glatkog brašna Podravka
1 kom. vanilin šećera
1 kom. Limun šećera Dolcela
1 kašika maslaca
po potrebi zaleđenih višanja ili višanja iz kompota

Priprema
1.
Skuhati kremu. Od mlijeka odvojiti 3 dl i umutiti sa gustinom i brašnom. Preostalo mlijeko staviti u šerpu te dodati šećer, vanilin i limunov šećer, maslac i neka prokuha. Lagano dodavati mlijeko sa gustinom i brašnom, neprestano miješati dok se dobije fina gusta krema. Ostaviti je sa strane da se prohladi.
2.
Pripremiti kalup, uski, dugi (12-35), obložiti ga providnom folijom. Slagati kekse na dno kalupa, (morala sam sijeći kekse da popunim dno kalupa), premazati ih kremom od 4 kašike i poravnati. Stavljati višnje po kremi u jednakim razmacima. Stavljati kekse, pa opet kremu i višnje, sve tako redom dok se kalup popuni. Ostat će vam kreme da se može gotova torta premazati. Po vrhu kalupa zategnuti providnu foliju i ostaviti u zamrzivač na sat-dva.
3.
Tortu staviti na odgovarajuču tacnu, dignuti kalup i foliju, te premazati je preostalom kremom. Ukrasiti višnjama, na svaku šnitu torte obavezno treba staviti po jednu višnju. Tortu držati u frižideru.
Posluživanje
Prijatno!