JEDNOSTAVAN RUČAK KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: ŽILIJEN PILETINA



Mi ga zovemo ŽILE PILE jer nam je simpatičnije. Ukusno je, izdašan je recept, zahvalno je i za goste, uz pire, pilav ili neki drugi prilog.

SASTOJCI
1 kg piletine ( celo malo pile ili polutka )
1 veza zeleni (2-3 šargarepe, celer, peršun, paškanat)
1/2 glavice crnog luka
400 gr šampinjona (pakovanje)
3 manje glavice crnog luka

1 čaša -200 ml kisele pavlake
100-150 gr kačkavalja (trapist, gauda)
200 ml belog vina (graševina na pr.)
so, biber, lovorov list



PRIPREMA

1. Piletinu staviti da se kuva sa 2-3 šargarepe, manjim korenom celera, koren pešuna i paškanata. (cela veza zeleni). Dodati pola glavičice luka, prethodno malo propečene na ringli radi arome i 1 čen belog luka isečen uzduž na krst. Skuvati supu. (ja sam imala batake karabatake i pola belog mesa)
2. Šampinjone iseckati. Dve srednje glavice luka sitno iseckati i izdinstati na ulju, posoliti pa dodati šampinjone i sve to fino upržiti, da ispari tečnost koju su pustili šampinjoni.Pobiberiti.
3. Pile iz supe odvojiti od kostiju i usitniti na fine komade (iseći na žilijen), ne skroz sitno.
Dodati pavlaku u upržene šampinjone i piletinu i sve pomešati. Začiniti biberom, dodati so po ukusu i lovorov list.
4. Narendati sir i staviti u rernu na 180 stepeni da se zapeče, da ispari vino i da se istopi sir. Dovoljno je oko 25 minuta. Ne samo na jaku vatru, da sir ne izgori.
Za sir je dovoljno desetak minuta da se rastopi, može i posle 15-ak minuta da se narenda sir pa da se vrati u rernu (to nisam probala ali naredni put ću probati ali dobro je bilo i ovako)
5. Pospite sitno seckanim peršunom ili celerovim listom i poslužiti uz paradajz salatu i belo vino .
Uživajte!
Supa ostaje da se razredi, stave rezanci i začini.

Izvor: www.coolinarika.com