
Napokon sam dočekala jagode, moje najdraže voće. Kako im sezona ne traje dugo, sada sumanuto pripremam slastice od ovog voća da mi kasnije ne bude žao što sam propustila ;-) Moj sin ima naviku jesti jagode bez šećera. To mu je sasvim normalno.Sjećam se dok je još bio mališan od 4 godine kako se moja mama čudila i govorila mi:" stavi mu malo šećera, ukusnije je!"Nisam ju slušala jer sam smatrala da navike koje su nama stvarali i nisu nužno potrebne. Ako se dijete od malena navikne voće jesti bez šećera, šlaga i dodataka, to će mu biti najnormalnije.Tako smo, tvrdoglavo odbijajući savjete, stvorili zdrave navike. U to vrijeme sam i spravljajući sok od naranče i limuna koristila žličicu meda ili ništa. Dijete se nikada nije bunilo. Ovaj fini desert je bez glutena. Košarice ne sadrže brašno već samo kokos i lješnjake. Krema je od indijskih oraščića i jagoda uz dodatak meda. Ovaj recept za košarice je jednostavan i brzo gotov. Vi naravno možete umjesto ove kreme staviti jogurt i narezano voće ili rastopljenu čokoladu. Bit će jednako ukusno i originalno. Užina sutra za školu riješena, a i današnji desert.
Sastojci 6 osoba
ZA KOŠARICE:
150 g mljevenih lješnjaka
150 g kokosovog brašna
2 pjenasto izrađena bjelanjka( ne trebate ih tući u snijeg)
ZA KREMU:
200 g indijskih oraščića(namakanih u vodi 2-3 sata ili preko noći)
2-3 žlice meda
šaka domaćih jagoda
malo mlijeka(može kravlje, bademovo, zobeno)
Priprema
1.
sastojke za košarice dobro promiješajte da bjelanjak sve poveže u ljepljivu masu
Otprilike 1 žlicu smjese stavljajte u kalupe za muffine koje ste obložili papirom za pečenje. Prstima smjesu utisnite prema obliku kalupa. Stavite peći u pećnicu na 160-170 C 15 minuta. Dok se ne primi boja po rubovima
Izvadite i odmah odstranite papir. Kad se ohladi bit će teško.
2.
Namočene oraščiće bez vode stavite u blender s jagodama i medom pa dodajte malo mlijeka i sve izradite u gustu kremu.
Punite košarice i za ukras dodajte na vrh narezane jagode.