JEDNOSTAVNI BLACK FOREST CHEESECAKE…
Love cheesecake 🙂 Stari rcp koji je nekada bio recimo “popularan”, meni jos uvijek veoma drag samim time sto su mu osnovni sastojci sir i visnje 🙂
SASTOJCI
Podloga
250 gr cokoladnog keksa
125 gr omeksalog putra
Visnjasti dio
425 gr visanja iz kompota
2 zlice secera
2 zlice brandy
1 zlica gustina
Krema od sira
500 gr Krem sira (Philadelphia)
1/2 salice secera
12 gr zelatine u prahu
3 zlice limunova soka
1 zlicica vanilla extracta
300 ml slatkog vrhnja za slag
1 salica = 250 ml
PRIPREMA
Usitnjeni/samljeveni keks pomijesati s putrom te utisnuti na dno u kalupa u kojem cemo praviti kolac (22cm) te staviti da se hladi nekih 15-tak minuta…
Visnje procijediti.
Sok od visanja iz konzerve staviti kuhati, dodati mu secer, brandy i gustin. Mijesati dok ne prokuha i malo zgusne, dodati visnje te ostaviti da se hladi…
Omeksali krem sir izmiksati sa secerom, dodati zelatinu otopljenu u 1/2 salice vruce vode, dodati sok limuna, vanillu i sve izmjesati…
Primjesati k tomu tuceno slatko vrhnje (slag od sl vrhnja)…
Na ohladjenu podlogu sa keksima sada stavite dio sirne smjese, pa dio smjese sa visnjama i gustinom i tako dok sve ne potrosite…
Preko svega prelijte sirup od visanja, lagano vilicom izmjesajte da biste dobili sare i ostavite u frizideru hladiti barem 3-4 sata ili preko noci…