NAJBOLJE KNEDLE OD KROMPIRA U DVIJE VERZIJE



SASTOJCI
ZA KNEDLE
900 g krumpira
3 žumanjka
prstohvat soli
75 g Gussnela Dolcela By Podravka
50 g rastopljenog maslaca
ZA SLATKU VERZIJU
2 žličice šećera u prahu
1 štapić vanilije
3 vrećice Vanilin šećera Dolcela By Podravka

ZA UMAK OD ŠLJIVA
500 g šljiva
70-100 g šećera
200 ml crnog vina
1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
1 štapić cimeta
1 žlica Gussnela Dolcela By Podravka

ZA POSLUŽIVANJE
100 g maslaca
80 g Krušnih mrvica
1 žlica šećera
3 Vanilin šećera Dolcela By Podravka
1 žlica cimeta



KORISTILI SMO
Vanilin šećer
Gussnel
Vanilin šećer
Vanilin šećer
Gussnel
Vanilin šećer
Gussnel
PRIPREMA

Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Kuhane krumpire ogulite i posložite u vatrostalnu posudu.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 150 °C (koju potom isključite) i pustite 15-ak minuta da se ”isparavaju”. Ovaj dio pomaže da krumpir izgubi što više tekućine koju je pokupio tijekom kuhanja, što čini knedle rastresitima.
Zatim krumpir izvadite i protisnite kroz prešu krumpira. Ako je nemate, koristite običnu spravu za gnječenje krumpira (ali radite jedan po jedan krumpir, ne sve odjednom), ne smije biti komadića, pire mora biti jednoličan i kremast.
Žumanjke lagano razmutite i dodajte pireu. Zatim posolite te dodajte prosijani Gussnel i rastopljeni maslac. Sve temeljito izmiješajte da se dobije jednolična smjesa. U ovom dijelu ovisno o verziji koju radite dodajte i dodatne sastojke. Za slatke šećer, vaniliju i vanilin šećer, a za slane sol i muškatni orašćić.
Dobiveno tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte valjak debljine otprilike 5 cm. Nožem podijelite na 14 komada.
Vlažnim rukama oblikujte kuglice.
U veću posudu stavite vodu da zakipi, spustite jednu po jednu knedlu (prvo pola, pa onda drugu polovicu, ne sve odjednom) i smanjite temperaturu. Voda ne smije jako kuhati, već lagano ključati. Kuhati 10-15 minuta, a gotove su kad isplivaju na površinu.
Kuhane knedle izvadite šupljikavom žlicom i slažite na pladanj. Ovisno o namjeni, servirajte u slatkoj ili slanoj verziji.

UMAK OD ŠLJIVA
Šljive operite, očistite od koštica i ostavite u polovicama. Šećer stavite u posudu s debljim dnom i zagrijavajte da se napravi karamel. Zalijte vinom ili sokom od višanja.
Miješajte da se šećer potpuno otopi. Dodajte vanilin šećer, cimet i šljive. Sve zajedno kuhajte oko 5 minuta.
Cimet izvadite, a Gussnel razmutite u malo hladne vode te dodajte umaku. Kratko miješajte dok se umak ne zgusne.
Za slatke knedle možete ih umiješati u popečene krušne mrvice. Potrebno je rastopiti maslac u tavi, dodati krušne mrvice, šećer, vanilin šećer i cimet. Miješajte dok mrvice ne dobiju zlatnu boju.

Posluživanje
Na tanjur stavite umak od šljiva, zatim knedle i sve pospite šećerom.

Savjet
Za knedle je bitno da koristite vrstu krumpira koja je brašnaste strukture i sadrži veliki postotak škroba te ne ”pije” puno vode prilikom kuhanja.

http://www.coolinarika.com/