KAKO SE PRAVI NEVENOVA MAST ZA LICE I HEMOROIDE – RECEPT



Nevenova mast je svakako nešto što je poželjno da svako od nas ima u svom domaćinstvu, to je izuzetni višenamenski prirodni lek.



 
Latinski naziv za neven je Calendula officinalis, veoma je lekovit, upotrebljava se u raznim oblicima kao ulje ili čaj i našao je široku primenu u kozmetici, lečenju organa za varenje, pogotovo kod hemoroida.

U antici je bio cenjen kao biljka, koja se koristila za podmlađivanje, a njegovim laticama se ukrašavala čak i hrana.

Mnogi kažu da je mast od nevena najbolji melem za kožu i da nema kožne bolesti kod koje ne pomaže. Upotreba melema od nevena i krema je prihvaćena i od lekara savremene medicine, upravo zbog toga jer ova biljka ima antimikrobno, antioksidansno i antibakterijsko delovanje. U daljem tekstu saznajte kako napraviti nevenovu mast i za šta se sve koristi i upotrebljava.

Biljka neven kao lek za različite tegobe

Calendula officinalis je jednogodišnja biljka koja vodi poreklo iz daleke Indije. Cvet nevena je žbunasta, zeljasta , maljava biljka, stablo mu je rašireno i uspravno. Cvetna glavica je veličine od 5 do 10 cm oblikuje se na vrhu svake stabljike. U središtu cvetne stabljike, nalaze se cevasti plodni cvetovi.

Lišće je naizmenično, široko i sedeće. Svaki ogranak nosi po jedan cvet na vrhu koji je jarko narandžaste ili žute boje. Cvasti imaju jak miris, a listovi su slatkasto-gorkog ukusa. Cvetovi sadrže eterična ulja od kojih se pravi nevenova mast, sadrži vitamin C i flavonoide.

Zbog svojih lekovitih svojstava koristi se cela biljka. Neven možemo odmah u rano proleće da sejemo – najbolje je odmah u martu mesecu, na stalno mesto, a kada nikne možemo da ga rasađujemo na rastojanje od 30 do 40 cm biljku od biljke.

Najbolje vreme za berbu je avgust i jul, sredinom dana, kada je napolju sunčano i toplo. Ukoliko su u julu viskoke temperature, ondah ume naglo da procveta i daje seme, ali s prvom kišom biljka se obnavlja. Sušenje nevena treba da bude brzo, kada je temperatura napolju 35 stepeni. Od osušenih cvetova odvajamo latice, koje se još posebno dosušuju.

Omiljena je biljka koja se rado uzgaja po vrtovima. Nije mnogo osetljiv na sušu, on voli toplu klimu. Na rastesitoj zemlji bogatoj humusom daje prave prinose. Od dragocenih cvetnih glavica dobija se nevenova mast i drugi lekoviti pripravci, o čemu pročitajte više u nastavku..

Nevenova mast upotreba

Terapijska primena nevena potiče iz starog Egipta, odakle se proširila na Evropu. Neven se tradicionalno koristi u vidu kreme od nevena za rane koje sporo zarastaju, ogrebotine, posekotine, kurje oči, bradavice i sva druga stanja u kojima je potrebna regeneracija kože.

Primenjuje se isto tako i kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatoze, akne i ekcemi. Nevenova mast za vene se upotrebljava podjednako kod proširenih vena i hemoroida, ali i rana na potkolenicama, čireva na koži. Obnavlja i sluzokožu, pa se koristi i kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želudcu, kod ranica u ustima i za vaginalno ispiranje.

Cvetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Ovaj vitamin je antiokidans koji sprečava oštećenje ćelija i često se primenjuje kod očuvanja vida i poboljšanja funkcije oka.

Neven smanjuje grčeve u stomaku, koristi se kod menstrualnih bolova i tegoba nastalih od žuči. Koristi se i u čajnim mešavinama kod malignih oboljenja. Upotrebljava se kod astme. Hladan čaj od nevena se koristi za ispiranje očiju, kod upalnih stanja oka, za ispiranje ranica u ustima, afti. Nevenova mast se koristi i kod gljivičnih oboljenja ili kao čaj za ispiranje sluzokože i kože koje su zahvaćene gljivicama.

Nevenov čaj se primenjuje i kod oboljenja jetre i zarazne žutice. Deluje i kao blag sedativ, i primenjuje se kod napetosti, nervroze i nesanice.U trudnoći, pomaže da se ne stvore strije na butinama i stomaku, tada je mazanje sa nevenovom mašću veoma delotvorno. Obično se u trudnoći znaju javiti i hemoroidi, te se na prve znake peckanja i svraba anusa, može preventivno koristiti domaća nevenova mast za hemoroide.

Kako napraviti mast od nevena kod kuće

Da bi spravili nevenovu mast možete da koristite ulje od konoplje koji sadrži visok procenat esencijalnih masnih kiselina, koje su posebno korisne za tretiranje kožnih problema kao što su suva koža i ekcemi. Ujedno se lako apsorbuje i nije previše masna, ali može da se zameni i sa maslinovim uljem koje ima duži vek trajanja.

Kada pravite melem od nevena morate da pripazite da ga ne pregrejete. Ulje i latice od cveta moraju polako da se zagreju na blagoj vatri kako bi izbegli njihovo kuvanje. Pravljenje ove kreme od nevena može da bude i dobra prilika da vaš mališan učestuje u ovome i da nešto nauči. Vaše dete može da skuplja latice i da ih mešaju u činiji.

Kako se pravi krema od nevena i maslinovog ulja

Potrebno:

– 2 šolje latica nevena (ne celih cvetova),
– 1 šolja maslinovog ili ulja od konoplja,
– 1/4 šolje grudvica pčelinjeg voska,
– 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Priprema nevenove masti

Uspite latice od nevena u lonac koji je od nerđajućeg čelika, pa ih pospite uljem. Potom ga stavite na blagu vatru i mešajte sadržaj kako bi se sve sjedinilo. Obratite pažnju na mehuriće u ulju da bi ste bili sigurni da je temperatura odgovarajuća jer ne sme da bude viša od one na kojima se mali balončići počinju javljati.



 
Nastavite da mešate sadržaj u loncu naredna 2h, održavajući ulje relativno toplim.

U međuvremenu možete da počnete da otapate vosak, ali pazite da ne preterate sa temperaturom jer je potrebno da vosak i ulje budu približno iste temperature kada dođe vreme da ih pomešate. Kada prođe 2h, latice procedite iz ulja, i iscedite što više možete ulja u jednu činiju. Potom lagano sipajte ulje u posudu sa voskom, mešajući kako bi se što više sjedinili. U ovu smesu dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Ovo ulje ima dvostruku ulogu služi kao konzervans i ima lekovito umirujuće dejstvo. Prespite toplo ulje u manje posude ili tegle i ostavite da se lagano hladi. Tegle u koju sipate nevenovu mast nemojte da budu od providne, već od obojenog stakla. A najbolje bi bilo da izaberete odgovarajuće plastične kutije od kozmetičnkih proizvoda. Dobro zatvorite i čuvajte vašu kremu od nevena na hladnom mestu.

Domaća nevenova mast – jednostavan recept

Sastojci:

– 50 svežih cvetova nevena,
– 4 kašike svinjske masti.

Iskidati latice nevena i uz lagano mešanje propržiti na vrućoj masti dok ne uvenu. Ostavite da odstoji jedan dan pa ponovo malo zagrejte i kroz gazu procedite u male staklene teglice. Kada se nevenova mast ohladi staklene teglice zatvorite i čuvajte na hladnom mestu. Melem nanosite na bolno i upaljeno mesto.

Kako se upotrebljava nevenova mast za lice

Neven je veoma lekovita biljka, može da se pronađe u raznim oblicima, kao čaj, ulje i ima široku primenu u prirodnoj kozmetici. Nevenova mast se najčešće upotrebljava za kožne bolesti kao što su ekcemi, psorijaza, akne, seboreja, infekcije kože izazvane bakterijama, raznim virusima ili gljivicama.Vrlo često se koristi u kozmetici jer smanjuje proširene pore, uklanja mitisere, fleke na koži i smanjuje pojavu gnojnih akni i vidljivost ožiljaka.

Recept za nevenovu mast

Sastojci

– 300 ml kipuće vode,
– 15 gr osušenih latica nevena,
– 60 ml emulgatora,
– 15 ml glicerina,
– 4 kapi tinkture benzoja,
– 5 kapi ulja od nevena.

Prvo što trebate da uradite, je da napravite jak oparak, i to tako što ćete preliti prokuvalu vodu preko latica nevena.

Prekrijte posudu i ostavite neko vreme da se ohladi. Potom stavite emulgator i glicerin u činiju nad posudom sa vodom koja lagano kuva – na paru i mešajte dok se sve ne istopi oko 10 minuta. Pomerite sve sa vatre i dodajte 150 mililitara oparka od nevena zajedno sa tinkturom benzoja i uljem od nevena. Mešajte dobro sve dok se fino ne ohladi, prespite lekovitu nevenovu mast u manje teglice i dobro ih zatvorite. Ovo je odlična blaga krema i odgovaraće svim tipovima kože.

Melem od nevena za hemoroide i vene

Lekovita nevenova mast je efikasno sredstvo protiv proširenih vena. Ovaj melem je koristan kod upaljenih vena koje imaju ili nemaju rane. Da bi pripremili kremu od nevena potrebno je 4 šake sitno usitnjenog nevena , tačnije cvetova, listova i stabljika i 500 gr kvalitetne masti koju ćete zagrejati na najjačem i dodati iseckan neven.

Smešu dobro izmešajte i sklonite sa vatre da kada prokuva. Posudu poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu blago zagrejte da je možete procediti. Mast od nevena za proširene vene čuvajte u odgovarajućoj posudi.

Možete da je koristite svakodnevno tako što ćete je utrljati na obolela mesta, više puta dnevno. Najbolji efekat ćete postići ako se kombinuje nevenova krema i divlji kesten, na taj način što ćete obolela mesta prvo namaže nevenova mast, a posle nekoliko minuta kada upije melemom od divljeg kestena. Na ovaj način ćete postići intezivnije lečenje, koje se pokazalo izvanredno u praksi..

Da li sme da se koristi nevenova mast u trudnoći?

Nevenova mast je potpuno prirodna i preporučuje se za suvu i osetljivu kožu. Kontraindikacija nema, ali česte su alergije kod osoba koje su alergične na ambroziju. Kod trudnica treba da se bude na oprezu pri oralnom uzimanju – čaja i drugih pripravaka, dok se domaća mast od nevena uglavnom sme upotrebljavati.

Ipak, ne činite ovo na svoju ruku, savetujemo vam da se dodatno informišete sa vašim lekarom. Ne koristiti u kombinaciji sa barbituratima. Nevenove kreme omogućavaju koži da normalno diše i ne zatvaraju pore. Mogu da se primene i kod dece. Kremu možete da nanosite više puta u toku dana. Mast od nevena je odlična protiv opekotina koje su nastale od sunca.

Gdje ima da se kupi?

Nevenovu mast možete da kupite u bilo kojoj bolje opremeljenoj apoteci, mi smo pronašli mast za proširene vene i u bio radnji – zdravoj Hrani. U pitanju je potpuno bezbedan proizvod, koji ne izaziva nikakve nuspojave.

Izvor: dijetamesecevemene.com