TORTA OD JAGODA
SASTOJCI
Biskvit
• 1 Keksa Grancereale
• 3 jaja
• 80 g maslaca
• malo naribane limunove korice
• 100 ml meda
Krema
• 400 g jagoda
• 1 puding od vanilije
• 500 ml slatkog vrhnja
• 500 ml mlijeka
• 200-300 ml meda
• 2 vrećice želatine u prahu
Preljev od jagoda
• 400 g jagoda
• 2 žlice fruktoze
• 100 ml meda
• 100 ml vode
• 1 vrećica želatine
PRIPREMA
Biskvit
Samljeti 1 i pol vrećicu keksa Grancereale. Izmiksati bjelanjke (uz dodavanje malo par žlica meda) u čvrsti snijeg i žutanjke (također uz dodavanje meda).
Otopiti maslac i pomješati sa keksima. Dodati žutanjak i naribanu koricu od limuna. Dobro promješati.
Na kraju sve skupa sjediniti sa istučenim bjelanjcima.
Smjesu uliti u kalup za torte i ispeći cca 15 min na 200 stupnjev.
Ispećeni biskvit ostaviti da se ohladi.
Krema
Napraviti klasični puding od vanilije (moguće i s gustinom i ekstraktom vanilije) zaslađen sa medom i ostaviti da se ohladi. Uliti 200 ml slatkog vrhnja u puding i dobro promješati, a ostatak istući u čvrsti šlag.
Jagode očistiti i smiksati sa štapnim mikserom. Sjediniti jagode, tučeno slatko vrhnje i puding u homogenu smjesu.
Pripremiti želatinu po uputstvu na vrećici. Otopiti ju na laganoj vatri i uliti u smjesu. Sve dobro promješati i uliti na ohlađeni biskvit. Staviti kalup u hladnjak i ostaviti min. 2 h.
Preljev od jagoda
Narezati jagode na ploške, zasladiti sa malo meda i uliti u njih malo vode (cca 100 ml). Na zagrijanu tavu otopiti 2 žlice fruktoze te na to staviti jagode. Prokuhati 1 min. Ohladiti.
Pripremiti želatinu prema uputama na vrećici. Zagrijati želatinu te ju umješati u jagode. Preliti tortu sa dobivenim preljevom i ostaviti u hladnjaku da se želatina stisne.
POSLUZIVANJE
Poslužiti ohlađeno.
Izvor: http://www.coolinarika.com/