Kroasani extra čokoladni
Sastojci
Za tijesto
-700 g brašna
-1 kom jaje
-20 g kvasca
-4 kašike ulja
-2,5 dl mlijeka
-1 kom (180 g) jogurta
-2 kašike šećera
-1/2 make kašičice soli
-2 kašike kakaa
-1 kom limun, ribana korica
Za premazati tijesto
-200 g margarina sa okusom slatke pavlake omekšalog na sobnoj temperaturi
Za punjenje
-po želji nutela ili čokolada
Priprema
U manjoj posudi izmiješati kvasac, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna, preliti sa 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
Ostatak mlijeka i jogurt izmiješati i podgrijati da bude mlako, uz neprekidno miješanje.
U većoj posudi razmutiti jaje, dodati šećer, so i ulje i izmiješati. Dodati mlijeko i jogurt i nadošli kvasac, izmiješati i dodati koricu limuna.
Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.
U smjesu sa kvascem postepeno sipati brašno i umijesiti da se sve fino poveže.
Tijesto podijeliti na 2 dijela. U jedan umiješati 2 kašike brašna (koje smo ostavili sa strane, a u drugi dio umiješati kakao. Tijesta dobro izraditi da se dobije fino glatko tijesto koje se ne lijepi. Pokriti i ostaviti da naraste. Najbolje je još jednom blago premijesiti tijesto i da ponovo naraste.
Svako tijesto, tamno i svijetlo podijeliti na po 6 dijelova i oblikovati loptice. Ostaviti da se malo odmore 10-ak minuta.
Za jednu jufku uzeti po tri loptice od svakog tijesta, (prva je tamna pa svijetla itd) premazivati (osim zadnje)omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu. Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta za drugu jufku
www.najbolje-zanimljivosti.info