Sastojci
2 jaja
malo manje od dvije case brasna (1 casa=200ml)
1 casa mlake gazirane vode
1 casa mlakog mlijeka
pola kasike putera
pola kasike ulja
na vrhu kasicice soli
Priprema
1.
U dubokoj posudi dobro umutiti jaja sa mineralnom/gaziranom vodom i mlijekom. Dodavati brasno i mutiti u glatku smjesu-bez grudvica. Smjesa treba da bude gustine krem juhe,prema tome odredite kolicinu brasna. Dodati so i otopljen puter. Dobro izmijesati i ostaviti 10-15 minuta da smjesa odstoji.
2.
U manjoj posudi naliti ulja i silikonskom cetkicom fino premazati tavu s njim, pa ga dobro zagrijati na jakoj vatri. Istresti jednu kutljacu smjese i razliti ga svugdje ravnomjerno po tavi. Peci 1-2 minute (da porumeni) a zatim kuhinjskom spartlom preokrenuti na drugu stranu. Peci jos 2-3 minute da porumeni i druga strana. Palacinke redajte na tanjir jednu na drugu i poklopite ih drugim tanjirom da jos omeknu.
3.
Tavu premazati uljem pomocu silikonske cetkice svaki put pred pecenje nove palacinke.
Posluživanje
Palacinke u slanoj verziji mozete jesti uz feta sir i paradajz (meni najdraza verzija),i u slatkoj verziji sa nekim dzemom,pekmezom ili nutellom sa mljevenim orasima (najdraza slatka verzija mog sina).