ŠAMPITA – JEDNOSTAVNO I BRZO..SVEGA IDE PO 6

ŠAMPITA – JEDNOSTAVNO I BRZO..SVEGA IDE PO 6


SASTOJCI

6 kom jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja

6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
ZA AGDU
24 kašike šećera
200 ml vode



PRIPREMA
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelance stavite u veću posudu, jer će se kasnije dodavanjem agde povećati volumen.
Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati 6 kašika mlijeka, pa mutiti, pa 6 ulja, pa mutiti, pa na kraju brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti.
Pleh podmazati uljem i istresti masu i staviti da se peče. Peći nekih 10-15 minuta, vidjećete po boji patišpanje.
Dok se ovo peče u šerpu stavite 24 supene kašike šećera i 200 ml vode. Stavite na vatru da prokuha, promiješajte par puta.
Dok čekate da agda prokuha (a i patišpanja se još uvijek peče) mutite bjelanca. Moraju biti dobro umućena, kad izvrnete zdjelu naopako, ne smije da ispadne.
Za to vrijeme patišpanja dobija svoju lijepu boju.

Čim agda provri, neka vri još 2-3 minute, ne više i odmah je onako vruću polako sipajte u zdjelu sa umućenim bjelancima, ne prestajući mutiti. Mikser nek radi na najjačoj brzini, cijelo vrijeme miješajte dok se sve to ne izjednači.
Izvadite patišpanju iz rerne, i ovo lagano prelijte po površini, ravnomjerno rasporedite i malo zagladite gornju površinu. Vratite još malo u rernu, da se zapeče. Nekih 2-3 minute.
Savjet više – Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite svo vrijeme dok se peče patišpanja. I isto tako mutite što više kad dodate agdu.
Ukoliko mislite da će se pojesti taj dan (ako imate goste i sl.) pravite je ovako, ali ako će vam stajati dan-dva, onda na kraju u bjelanca dodajte 2-3 kapi limuna, tek toliko da se ne ušećeri.
Posluživanje
Eh sad dodajem komentar. Merium je pravila, kod nje je patišpanja suha, nije upila onaj šećer (agdu) iz bjelanceta.
Sačekala je da se ohladi patišpanja, pa na to dodala ovo umućeno bjelance. Tako ćete izbjeći efekat mokre patišpanje ako se nekom tako svidja.
Po receptu vruće bjelance ide direktno na vruću patišpanju (zato se i tako brzo napravi jer nema čekanja ni praznog hoda), ali eto ako neko voli da “suhlje”, nek ovako proba.