PEKMEZ / DŽEM OD ŠLJIVE – JEDNOSTAVNI RECEPT
Sačuvajte vitamine. kuhajte džem svega 4-5 minuta koristeći želirni šećer, isto tako sa običnim šećerom ne kuhajte previše dugo, pripremite vaš ovogodišnji pekmez / džem od šljiva koji će vam poslužiti za pripremu omiljenih punjenih peciva
SASTOJCI
• 2 kg dobro zrelih šljiva,
• 2 veća ili 3 manja limuna,
• 1 kg želirnog šećera ili običnog,
• 1 čaša šećera šećerne trske,
PRIPREMA
– šljive oprati i povaditi koštice
– šljive posuti sa šećerom
– sve skupa dobro izmješati
– posudu zatvoriti i ostaviti da odstoji oko 12h, (da prenoći)
– slijedeći dan iscijediti limun
– šljive koje su pustile sok zagrijati u dovoljno velikoj posudi za kuhanje
– dodati sok limuna
– voće za pekmez sa želirnim šećerom se kuha 4 min. ako koristite obični šećer, kuhati duže do željene gustoče
– poklopce staklenki sterilizovati u ključaloj vodi,a staklenke / galone u mikrovalnoj pećnici
– pekmez sipati u vrele staklenke
– pune staklenke / galone okrenuti naopačke
– uspješnu pripremu vam želim
Izvor: http://www.coolinarika.com/