KVASAC je prepun sastojaka koji gode zdravlju i ljepoti kože, kose i noktiju

Jeste li znali da dok mijesite tijesto s kvascem za svoj omiljeni kruh ili kolač ne činite mnogo samo za svoje nepce, već i za ljepotu svojih ruku (posebno ako su suhe i ispucale).

Naime, kvasac je prepun sastojaka koji gode zdravlju i ljepoti kože, kose i noktiju, pa se od antičkih vremena koristi i za brojne i učinkovite kozmetičke pripravke.
Pekarski, a posebno pivski kvasac obiluju vitaminima B-grupe, primjerice B1, B2, B6 i B12 te mineralima i elementima u tragovima među kojima su kalij, kalcij, magnezij, natrij, krom, željezo, bakar, mangan, cink i fosfor, kao i vrijednim aminokiselinama.Kvasac se od antičkih vremena koristi i za brojne i učinkovite kozmetičke pripravke.

Kvasac je stoga pravi prirodni rezervoar zdravlja, mladosti i ljepote kože, kose i noktiju. On između ostalog regenerira, jača, vlaži i čisti kožu, potiče njenu prokrvljenost i izmjenu tvari pa je primjerice štiti od djelovanja slobodnih radikala.

Stoga, iako odgovara svim tipovima, posebno je primjeren masnoj, mladenačkoj te zreloj, suhoj i beživotnoj koži, pa je tako idealan za njegu mama i kćeri. Kvasac ima podjednako djelotvoran utjecaj i na kosu, pa sprječava njeno ispadanje, ali i nokte koje hrani, jača i štiti od pucanja.

Maska za čišćenje masne kože

Izmiješajte 1 jušnu žlicu suhog pivskog kvasca s nekoliko žlica jogurta. Nanesite na lice i vrat, pustite da djeluje 15-ak minuta i isperite naizmjenično hladnom i toplom vodom.

Maska protiv mladenačkih prištića

Izmiješajte 1 kocku svježeg kvasca, oko 3 žlice mlijeka i 1 čajnu žličicu soka od limuna. Dva puta tjedno nanesite na lice i vrat, držite 15-ak minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Maska za suhu i zrelu kožu

Izmiješajte 1 jušnu žlicu suhog pivskog kvasca, žumanjak te po 3 jušne žlice slatkog vrhnja i mljevenih pšeničnih klica. Pustite da djeluje 20 minuta pa isperite vodom ili mlakim punomasnim mlijekom. Maska je idealna i za opuštanje stresom pogođene kože.

Maska za njegu kože lica

Izmiješajte 1 kocku svježeg kvasca s malo tekućeg meda, a ako imate izrazito suhu kožu, s malo hladno prešanog maslinovog ulja. Pustite da djeluje 20 minuta i isperite mlakom vodom.



Peeling od kvasca za lice

Izmiješajte pola kocke svježeg kvasca s malo mlijeka, dodajte 1 jušnu žlicu drobljenih sjemenki lana. Nanesite na lice i kad se potpuno osuši masku odstranite mlakom vodom uz nježno trljanje vršcima prstiju.

Anti-aging maska za lice

Izmiješajte 2 jušne žlice svježeg kvasca i 1 jušnu žlicu vode. Nanesite na lice i vrat, pustite da djeluje te kad se posuši isperite naizmjenično toplom i hladnom vodom. Ako ste u 20-im godinama masku koristite 1 puta mjesečno, 30-im 2 puta mjesečno, 40-im 1 puta tjedno, 50-im 2 puta tjedno te 60-im i više 3 puta tjedno.

Lifting maska za lice

Izmiješajte 2 kocke svježeg kvasca, 125 ml toplog mlijeka i 1 čajnu žličicu šećera. Nanesite na lice, vrat i dekolte, pustite da djeluje dok se ne posuši, a zatim isperite mlakom vodom.
Maska za ruke

Izmiješajte 1 jušnu žlicu svježeg kvasca s 1 šalicom toplog mlijeka. Mješavinom 15-ak minuta masirajte ruke, a zatim ih isperite toplom vodom. Maska je idealna za zimsko doba godine.

Maska protiv ispadanja kose

U 1 šalici vode otopite 4 jušne žlice suhog kvasca. Nanesite na kožu glave, masirajte 10-ak minuta i isperite.

Peeling za tijelo

Izmiješajte po 2 jušne žlice suhog pivskog kvasca i zobenih pahuljica, po 1 jušnu žlicu tekućeg meda i mljevenih badema, s malo mlijeka i soka od limuna u pastu. Kružnim pokretima nanesite na vlažnu kožu i masirajte. Pustite da kratko djeluje, a potom isperite mlakom vodom.

Anti-aging kupka

U vodu za kupku umiješajte 5 jušnih žlica suhog pivskog kvasca i pustite da djeluje 15-ak minuta, a potom tijelo isperite toplom vodom.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot.com