ĐUVEČ ZA ZIMNICU NA MAKEDONSKI NAČIN



Sastojci
1,1/2 l, ulje
2 kgr. crni luk
2 kgr. mrkve
4 kgr. paprike
2 kgr. plavi paradajz- patlidjan
6 kgr. paradajz (crveni)
2 kesice biber krupno mljeveni
nekoliko listova lovorovo lisce
na ukus so

Priprema
1.
Najpre narezite luk,- stavite sa strane, pa mkrvu- u drugu posebnu zdjelu, pa paprike – u druga zdjela, plavi paradajz- u druga zdjela, ogulite i narezite i crveni paradajz i to stavite da stoji zasebno. Znaci shvatili ste… svako povrce kako se isecka stoji odvojeno samo za sebe.
2.
Ulijte u povecu serpu ulje i stavite da se zagrije…
– najpre stavite luk – przite toliko vremena koliko je potrebno da se on zastakli…
– dodajte narezanu mrkvu – pa zajedno przite 5-6 min.
– dodajte paprike – sad opet sve zajedno przite isto toliko vremena.
– dodajte plavi paradajz – produzite da przite isto toliko vremena. ‘
– Sad dodajte crveni paradajz i sve to zajedno kuvajte 20-25 min. Dodate i lovorovo lisce, osolite na ukus.
Vruce saberite u staklenke, zatvorite i odlozite na nacin kako vo spremate ovaj tip zimnice. Ja uobicajeno – zatvorene staklenke okrenem naopacke a naredim u kartonsku kutiju.. pa tako ostanu tamo dok se ne olade…
Na zimi mozete ga slobodno spremati i ko paprikas i kao djuvec..

3.
Od ova doza dobija se tacno 14 staklenke od 750 ml.