Turski kolac s makom/Hașhaș Tatlisi




Sastojci:

solja ili casa od 250 ml za sirup/agdu
1 solja secera
1 solja vode
malo limunovog soka
za biskvit
4 jaja
1 solja secera / ili 200 g
1 solja griza/200 g
1 solja maka/ 170 g
1 solja ulja
1 vanilin secer, malo soli
za kremu/ premaz
250 g kremastog sira( abc namaz, skuta, Philadelphia)
200g kiselog vrhnja ili milerama
200ml tucenog slaga




Priprema:

1.
Kao prvo skuhamo sirup/agdu u serpici od vode, secera, malo limunovog soka. Neka provri 2-3 minute.Zatim skinemo sa ringle i ostavimo da se ohladi.
2.
Pripremimo zdjelu i mikser. Mozete koristiti solju ili casu, a ako ipak volite da vagate, pokraj sam napisala u gramima koliko cega trebate. Prvo umutimo jaja sa secerom u pjenastu masu. Dodamo malo soli i vanilin secer.
3.
Zatim u smjesu dodamo solju griza i solju maka. Promijesamo i na kraju uspemo solju ulja. Sve dobro umutimo mikserom.
4.
Pripremimo kalup i oblozimo pek papirom. Kod mene kalup omjera 26 cm. Mozete koristiti i svaku drugu manju tepsiju ili manju kockastu pa sjecete kolac na kocke.
5.
Kolac pecemo u zagrijanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Kada je kolac gotov izvadimo ga iz rerne, izbockamo cackalicom po njemu rupice i zalijemo sirupom odozgo.Znaci topao kolac a hladna agda/ sirup.
6.
Dok se kolac hladi , miksamo slag, zatim pomijesamo sir i mileram i u vise navrata polako umijesamo slag u kremu od sira.
7.
Na kolac nanosimo kremu od sira i slaga. Ostavimo kolac u frizider da se ohladi i krema stegne
8.
Ohladjen kolac sijecemo po zelji. Kod mene je ovdje jos topao, nije bio u frizideru. Kasnije se krema lijepo stisla i mnogo bolje se sijekao 🙂

Posluživanje:

Uz soljicu kafe ili casicu  crnog turskog caja. Sto se tice kreme mozete i izostaviti slag i samo pomijesati kremasti sir sa mileramom. U kremu nije potrebno dodavati secer, jer je biskvit zbog sirupa dovoljno sladak a kiselkast ukus u kremi ovu pricu zaokruzi tako da je kolac lagan i osvjezavajuci….