Socna je i blagog prefinjenog ukusa, tako da ce uz nju savrseno ici teza predjela, prsuta, kulen itd..koja obicno serviramo na proslavama.
Sastojci
6 kom jaja vecih
6 sup.kasika ostrog brasna tip 400
75 ml ili mala kafena soljica ulja
na vrh noza soli
300 gr spanaca ociscenog od peteljki
za fil
300 gr mladog sremskog ,svapskog sira
500 gr kisele pavlake
400 gr kvalitetne praske sunke
za dekoraciju
10-15 kom ceri paradajiza,crveni i zuti
10 kom jaja od prepelice ili 3 kokosja isecena
1 kom manjeg krastavca
20-30 kom maslina crnih
10 kom vrhova spargli
5 vezica persuna
po zelji bosiljak zeleni i crveni
200 gr krem sira ili 150 gr sremskog sira i 50 gr kisele pavlake
Priprema
1.
Sa spanaca odstranite sve peteljke, operite i blansirajte par minuta da svene. Ohladite ga i dobro ocedite. Mozete ga ili iseckati jako sitno ili kratko izblendirajte. Dobijenu masu podelite na dva dela.
Pripremite kalup precnika 24 cm u kome cete peci kore za tortu, i odmah isecite 3 kruga od hartije, velicine kalupa za pecenje koja cete stavljati na dno kalupa svaki put kad budete sipali testo. Stranice kalupa namazati sa malo putera i pobrasnjaviti ih.
2.
U posudu u kojoj ce te praviti patispanj za tortu, stavite 2 belanca i mutite ih dok ne postanu cvrsti, a zatim uz stalno mesanje dodajte zumanca , so, 1/3 male kafene soljice ulja i iskljucite mikser.Postepeno dodajte brasno, kroz sito, nezno mesajuci zicom za mucenje i na kraju 1/2 obarenog spanaca. Masu prebacite u pripremljen kalup sa obrucem i stavite u vec zagrejanu rernu na 180 c , da se pece 8-10 minuta. Izvadite pecenu koru iz kalupa, prebacite na resetku za hladjenje, i skinite hartiju na kojoj se pekla.
Ovo ponovite jos jedanput i dobili ste drugu koru.
Treca kora je zuta i u njoj nema spanaca.
3.
Dok se kore hlade napravite fil. Mikserom umutite sir i kiselu pavlaku.Sitno iseckajte neku vrlo kvalitetnu prasku sunku i dodajte je u masu. Probajte da li je slano i ako treba dosolite.
Nemoj te se uplasiti ako vam se ucini da ce fil biti redak, nece jer ce tokom narednih 24 sata kore upiti visak vlage iz fila i torta ce na kraju biti socna a cvrsta.
4.
Sad ponovo uzmite kalup za tortu i stranice mu oblozite providnom kuhinjskom folijom a na dno kalupa mozete staviti hartiju za pecenje.
Pocnite tako sto cete u kalup prvo staviti zeleni patispanj,premazite ga sa 1/3 fila,
pa preko stavite zuti papispanj,nezno pritisnite da se fil izravna, nanesite 1/3 fila i na kraju ide zeleni patispanj.Pre nego sto stavite ostatak fila nezno ga pritisnite i izravnajte.
5.
Ja sam tortu filovala bez obruca, naknadno sam ga stavila da bi se videlo da je fil u ovoj fazi dosta mekan.
Sada mozete saviti ivice folije preko torte, ako treba prekriti sa jos folije i staviti u frizider na 24 sata.
6.
Sutradan je izvadite iz obruca i premazite sa 200 gr nekog masnijeg krem sira, tako sto cete sa 1/2 premazati tortu a drugom polovinom krem sira napravite mala gnezda u koja i oko kojih cete stavljati dekoraciju.
7.
Napomena
Nemojte biti nestrpljivi , sacekajte tih 24 sata jer su presudni i za izgled i za sam ukus slane torte.
Posluživanje
Uvek je iznesite rashladjenu i celu, dajte gostima sansu da je slikaju dok je nenaceta a onda je isecite pred njima i ne plasite se nece se raspasti, naprotiv divno i lagano ce se seci.