7 BILJAKA ZA VAŠE ZDRAVLJE: Sobne biljke za pročišćavanje vazduha!



30 TRA.
11:16

Da li ste znali da je vazduh u stanovima i kućama nekoliko puta zagađeniji nego napolju?
Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, namještaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve to zasićuje vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenima kao što su: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne supstance. Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čovjeka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.

Ako postavite po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući svu prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik. Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama, a one, bez problema, pročišćavaju vazduh u prostorijama za stanovanje.
Sedam najkorisnijih biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji:

1. Šeflera ili „kišobran drvo“ bukvalno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutrališe nikotin i katran, koji se nalaze u duhanskom dimu. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtjevi – odgovara joj dosta svjetla, a treba je samo pomalo zalivati.

.
2. Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava vazduh od benzena. Široki listovi mogu primati veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna prije svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne hemikalije.

. Dracena neutrališe formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Draceni odgovara svjetlo, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji, jer će brzo ostati bez većine listova.


4. Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svjetla. Veoma efikasno apsorbuje izduvne gasove. Stoga, ova biljka je prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.

images-1
5. Salonska palma Chamaedorea (Chamaedorea elegans PALMA SREĆE) važi za jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju vazduh u prostoriji. Aktivno vlaži vazduh i filtrira štetne supstance, koje emituje plastika.
imagesSchefflera_arboricola