UKUSNI, ZDRAVI KOLAČIĆI
Sastojci 6 osoba
500 gr pire od bundeve (hokaido)
120 gr pirovo (spelt) brasno,a moze i obicno bijelo
1/2 kasikice cimeta
2 kasike smedjeg secera
Za punjenje:
200 gr pecenih kikirikija neslanih (badema,pistacija,ljesnjaka)
80 gr maslaca
100 gr secera u prahu
Za uvaljati keksice:
sezam i mak nemljeveni
Priprema
1.
Bundevu prepolovite,ocistite od sjemenki i ispecite u pecnici ca.45 min. na 180’.Ohladite,odstranite koru i napravite pire od bundeve.
2.
Bundevi dodajte brasno,secer,cimet i umjesite meko tjesto,koje ce se malo lijepiti za ruke.Od tjesta kidajte komadice i pravite kuglice,oko 28 komada.Ruke malo pokvasite da vam se ne lijepi.
3.
Kikiriki grubo isjeckajte,poprzite ga lagano u tavi ,dodajte maslac da se otopi i na kraju secer u prahu.
4.
Vec napravljene kuglice jednu po jednu rastanjite na dlanu,dodajte po jednu kasikicu kikirikija i lagano skupite krajeve u “vrecicu” i pritisnite da se slijepi.
Uvaljajte dobro u sezam ili mak.Dobit cete opet kuglicu koju cete staviti na tepsiju podmazanu sa maslinovim uljem.Svaku kuglicu lagano pritisnite i spljostite,neka ostanu malo deblje
5.
Pecnicu ugrijte na 180’ i pecite ca. 20 min.
Napomena:Ja sam kolacice punila mjesavinom badema i pistacija,jer nisam imala pri ruci kikirikija!
Izvor: coolinarika.com