U mojoj mahali pa cak i dalje se uvijek hvalile hurmasice moje rahmetli
majke(nane). Majkine hurmasice su bile nesto posebno, mirise, s vana malo
tvrde ali kad se stave usta tope se. Pravim po njezinom receptu i budu odlicne
hurmasice ali meni valjda fali ona pa mi nikad nisu kao njezine. Ona bi koristi
takozvano,”brdo”za hurmasice pa bi bile linije. Kad sam je prvi put pitala za
recept rekla mi je da sjednem i gledam jer nije dobra s mjerama haha. I tako
prije mozda 15 godina sjednem ja kad smo dosli u Bosnu uz svoju straru
majku,uzmem olovku i papir i pocnem pisati,dode do brasna pa je ja
upita,”Majka koliko brasna da stavim?” “Pa onoliko koliko treba.”,kaze majka.
“Pa koliko treba,majka?” “Znaces ti kad da stanes s brasnom. Onda kad tijesto
niti se ljepi niti je tvrdo,vec taman.” Rece meni moja majka. I ja tako vratim
se kuci napravim prve hurmasice i zavrse u kanti.Bile tvrde kao kamen.Ali ako
nista naucila sam lekciju pa sad kad vidim recept brasno po potrebi znam kad
da stanem s brasnom. Tako sad kad dode vrijeme Ramazana pa kad bi se cuj s
njom preko Skype pohvalim se da sam napravila njezine hurmasice pa njoj
drago bude, ali ovo je prvi Ramazan bez nje pa cu njezin recept i hurmasice
podjeliti s vama a svojoj majki predad rahmet.
Autor: MersihaO
1h i 10min Jednostavno
Sastojci 12 osobe
650 g Brasna(mozda malo vise/manje)
350 g Putera,sobna temperatura
150 ml Ulja
2 kasike Tecnog jogurta
1 kasika Pavlake,kisele
2 kom. Jaja
3 kasike Secera
1/2 kesice Praska za pecivo
1 mala kasicica Sode bikarbone Dolcela
50 g Samljevenih oraha
Agda:
1 kg Secera
1 l Vode
pola limuna na snite
Priprema
1. Prvo naprvite agdu. Staviti secer i vodu i kolutove od limuna da kuha negdje oko 10
minuta uglavnom da vam agda bude kao sirup gusta znaci da lijepo spada s kaske.
Ostavite je da se ohladi.
2. Kremasto umutiti puter i secer.Tome dodati jedno po jedno jaje,pa pavlaku,jogurt i
ulje.
3. Brasno,prasak za pecivo,i sodu bikarbonu prosijati. Polako dodati pola brasna u smjesu i
mikserom jos malo mjesati.
4. Zatim rucno mjesati i polako dodavati ostatak brasna.Ja sam imala 600 g ali sam morala
dodati jos 50 g da bi mi tijesto bilo taman,tj.da mi se neljepi i da nije tvrdo vec bas da
se fino radi s tjestom.
5. Uzeti rende i koristiti stranu sa najsitnijim rupicama. Otkinuti manji komadic tijesta i
napraviti lopticu.
6. Zatim rukom napraviti valjak duzine vasih prstiju(kao na slici).
7. Staviti valjak na rende/ribez i pritisnuti po sredini. U rupu sto napravite staviti s malom
kasicicom oraha i pritisnuti malo prstom.
8. Rubove pritisnuti prema vrhu.
9. Okrenuti hurmasicu i malo pritisnuti na rende/ribez.
10.Stavljati u tepsiju hurmasice.Ja koristim tepsiju od rerne. Staviti ih u zagrijanu rernu od
175 C (350 F) negdje oko 35-40 minuta uglavnom da vam porumene, zavisno od
rerne,pazite dobro. Kad se zaliju agdom dobiju bas onu lijepu zlatno/smedkastu boju.
11.Kad je hurmasica gotova izvadite i zalijte vrucu hurmasicu hladnom agdom i ostavite na
sobnoj temperaturi da vam se ohladi.
12.Poslije ih mozete ostaviti u frizider i koristiti nekoliko dana. Pogodne su i za
zamrzavanje. Od ove smjese meni izade 40 hurmasica.
- Posluživanje
Nedostajes mi draga majka. <3