Torta s jabukama, pudingom i nutellom

slatko
Sastojci
TIJESTO:
– brašno: 300 g
– šećer u prahu: 150 g
– jaje: 1
– maslac: 150 g
– prašak za pecivo: 1 žličica (vrhom puna)
NADJEV:
– jabuke: 1,4 kg
– limunov sok: 6 žlica
– maslac: 50 g
– kristal šećer: 3 žlice
– sok od naranče: 420 ml
– nutella: 50 – 100 g
– sok od naranče: 150 ml
– puding od vanilije: 2 vrećice
MRVIČASTO TIJESTO:
– maslac: 125 g
– brašno: 150 g
– kristal šećer: 50 g
– smeđi šećer: 50 g
– sjeckani orasi: 50 g
– šećer u prahu
Priprema
Za tijesto: Dno kalupa za tortu veličine 28 cm namazati maslacem i posuti brašnom. 300 g brašna, prašak za pecivo i 150 g šećera u prahu izmiješati. Dodati 1 jaje i 150 g hladnog maslaca narezanog na komadiće. Prvo mikserom za tijesto, tijesto izraditi, zatim istresti na radnu plohu i tijesto rukama glatko umijesiti. Tijesto položiti na papir za pečenje i razviti u krug promjera 36 cm. Oprezno uz pomoć papira tijesto prebaciti u kalup, tako da su dno kalupa i rub obloženi (papir oprezno odvajati). Blago uz rub prstima tijesto pritisnuti te staviti u hladnjak oko 30 minuta da miruje i da se hladi.
slatko
Za nadjev: Jabuke oguliti, na četvrt narezati, odstraniti koštice i na komade narezati. Poprskati sokom od limuna i izmiješati. 50 g maslaca u loncu otopiti. Dodati 3 žlice šećera, zatim jabuke zajedno sa sokom od limuna i 420 ml soka od naranče. Pustiti da zakuha, temperaturu smanjiti, poklopiti i pustiti oko 2 minute da lagano kuha. 150 ml soka od naranče izmiješati s 2 vrećice pudinga od vanilije. Mješavinu pudinga umiješati u jabuke i miješajući oko 1 minutu kuhati. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
slatko
Pećnicu zagrijati na 175 °C.
Za mrvičasto tijesto: 125 g maslaca otopiti i ostaviti da se ohladi. 150 g brašna, 50 g kristal šećera, 50 g smeđeg šećera i 50 g sjeckanih oraha dobro izmiješati. Otopljeni maslac dodati mješavini i vrhovima prstiju napraviti mrvičasto tijesto.
Polovinu ohlađene smjese od jabuka i pudinga raspodijeliti po tijestu u kalupu. Zatim malom žličicom stavljati hrpice nutelle po nadjevu, prekriti preostalom polovinom nadjeva, fino izravnati i po nadjevu posipati mrvičasto tijesto. Staviti peći u zagrijanu pećnicu (na najnižoj ljestvici pećnice, što znači pri dnu pećnice – ne na dno) i peći oko 60 minuta. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i u kalupu (na rešetki) ostaviti da se ohladi. Zatim kolač staviti preko noći u hladnjaku da se potpuno ohladi i krema stegne. Sutradan oprezno nožem odvojiti obruč kalupa od torte i tortu pomoću podizača prebaciti na tanjur za tortu.
slatko
Prije serviranja posuti šećerom u prahu i rezati nožem sa zupcima. Uz kolač servirati po želji umak od vanilije i šlag (na pola izrađen – ne prečvrsto).

VOĆNA ČAROLIJA


c810ab7ec27ddc84e8c526c47b47d8ce_view_l
Sastojci
– 10 jaja
– 10 kasika secera
– 3 kasike kakao
– 1 prasak za pecivo
– 2dl ulja
– 2dl jogurta
– 10 kasika brasna
fil 1
– 200gr gustina
– 1 ekstrat vanile
– 100gr bele cokolade
– 1 margarin
– 200gr secera u prahu
– 12dl mleka
fil 2
– 300gr secera
– 6dl vode
– 500gr borovnica ili bilo kog drugog voca
– 120gr pudinga od jagode ili vanile
– glazura je od cokolade
Priprema
Za kore ulupajte 5 belanaca dodati 5 kasike secera ,5 zumanca i dalje dobro mutiti dodati 5 kasike brasna ,pr za pecivo, 1dl ulja i 1 dl jogurta ispeci koru u pleh velicine 30 x 40
Isto tako uraditi i sa drugom korom samo dodati 3 kasike kakao ispeci koru. Od 1 litra mleka uzeti 2 dl i razmutiti 200 gr gustina i malo ekstata od vanile ,a u ostatak mleka izlomiti 100 gr bele cokolade i kada pocne da vri zakuvati kasicu, kada se ohladi sjediniti sa 1 margarinom umucenim sa 200 gr secera u prahu ,umutiti penasto.
U jednoj serpici sipati 300 gr secera i 4dl vode da vri sipati voce i jedno 4 min da se kuva ,posebno razmutiti 3 pudinga od jagode u 2 dl vode i zakuvati u voce , pustiti da se ohladi
REDOSLED:ZUTA KORA , VOCNI FIL,BELI KREM CRNA KORA,BELI KREM I GLAZURA JE OD COKOLADE 400 GR
Izvor: coolinarka.com

Kremasta poslastica bez pečenja: FANTASTIČNI KOLAČ SA VIŠNJAMA I VANILIJOM


rvrvrv
Sastojci
Podloga:
– 200 g  mljevenog keksa
– 120 g maslaca
Krema od višanja:
– 500 g ocijeđenih višanja iz kompota od višanja
– 150 g  pšeničnog grisa
– 600 ml vode
– 180 g šećera
– 2  vanilin šećera
Krema od vanilije:
– 750 ml mlijeka
– 2 vrećice  pudinga bourbon vanilija
– 200 g maslaca
– 100 g šećera
Još je potrebno:
250 ml vrhnja za šlag
Priprema
Samljevene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem i utisnite u pleh za pečenje dimenzija 20 x 30 cm. Pospremite u hladnjak dok kuhate kremu.
Za kremu od višanja, u vodi skuhajte pšenični gris dok ne zgusne pa dodajte ocijeđene višnje i kuhajte još nekoliko minuta. Vruću kremu pažljivo rasporedite po podlozi od keksa. Ostavite da se ohladi dok skuhate drugu kremu.
Za kremu od vanilije, puding pomiješajte sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka pomiješajte sa šećerom i zakuhajte. Kad provrije, dodajte umućeni puding i kuhajte još nekoliko minuta, miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Kad se krema ohladila, izmiksajte maslac i umiksajte ga u ohlađenu kremu. Ravnomjerno ju premažite preko kreme od višanja.
Na kraju kolač premažite šlagom i ostavite nekoliko sati u hladnjaku. Narežite na kocke i poslužite.
Izvor: bite-my-cake.com

Pola-na-pola


pola-na-pola-by-me-e07436ac0dc11d5ba134cfd41379d513_view_l
Sastojci
– biskvit
– 6 žumanjaka
– 300 ml šećera
– 50 ml ulja
– sok 1 limuna
– 100 ml mlake vode
– 300 ml oštrog brašna
– 1/2 paketića praška za pecivo
– 1 paketić vanil šećera
– 6 bjelanjaka – snijeg
fila
– 200 ml mlijeka
– 200 ml šećera
– 5 žlica kakaa
– 10 dkg margarina
još potrebno
– 50 ml mlijeka za natapanje biskvita
– 2 vrečice šlaga
Priprema
Pripremite biskvit: žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom i polako dodajte ostale sastojke, mješajući, da bi zadnje dodali brašno pomješano sa praškom za pecivo. Izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg i lagano umješati u smjesu za biskvit.
Peći u namašćenom i pobrašnjenom limu (kod mene 22×38cm) na 180’C oko 15tak min. Probati čačkalicom dal je pečeno.
Pečeni biskvit ohladiti, okrenuti iz lima na radnu površinu, može i na pek papir. Odrezati 1/3 odozgo i smrviti ju u pripremljenu filu koja je još vruća.
Dakle, sastojke za filu prokuhati i umješati izmrvljen dio biskvita. Promješati i nanesti po ostalom biskvitu koji ste prethodno natopili mlijekom i vratili u lim. Lijepo izravnati.
Kada se ohladi premazati izmiksanim šlagom (iz dve vrečice) i držati u hladnjaku!
Izvor: coolianrka.com

Ljubavni vjenac: Kolač sa suhim voćem


458
Sastojci:
– 3 jajeta
– 1 vanilin šećer
– 1 prašak za pecivo
– 2 šolje šećera (od 200g)
– 1 šolja mlijeka (od 200ml)
– 1 šolja putera (od 200ml)
– 3 šolje brašna (od 200g)
– 1 supena kašika cimeta
– 400g suhog voća po izboru
– 1 limun
– 1 pomorandža
– 100g čokolade (može i bez, ukoliko ne volite)
– cimet za posipanje kolača
Priprema:
3 bjelanca mikserom umutiti u čvrst snijeg, zatim dodati žumanca, vanilin šećer, kristalni šećer, prašak za pecivo, mlijeko, puter, brašno i supenu kašiku cimeta a zatim smjesu lagano domutiti mikserom da se sve sjedini.
Dodati sitno sjeckano suho voće po želji (brusnicu, suho grožđe, suhu kajsiju, orahe, lješnik, suhe smokve, hurme, suh ananas…)
Narendati koru limuna, pomorandže i 100g čokolade, promješati varjačom i izliti u podmazan i brašnom posut pleh ili kuglof i staviti da se peče u prethodno zagrijanoj rerni, na 180 stepeni oko 50-55 minuta (u zavisnosti od jačine rerne).
Pečen kolač prevrnuti na dasku ili tanjir i dok je vreo posuti cimetom. Prijatno i javite nam utiske! 
Izvor: receptinabrzinu.blogspot.com

Nemasni uštipci

ustipci-dc5b99a7e60aabf4f6444fe2d0f6efd6_header
Sastojci:
– 1jaje
– 1/2 čaše kiselog vrhnja
– 1 čašatople vode
– 1 vrećica praška za pecivo
– malo soli
– brašna po potrebi
Priprema:
1. Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, dodati brašna tako da tijesto bude mekano, kao za kore za pitu ili za pizzu.
2. Razviti valjkom na debljinu prsta, isjeći na pravokutnike i pržiti na vrućem ulju.
Izvor: coolinarka.com

BRZO I LAKO: Pekmez od šljiva!

safe_image
Veoma je jednostavno, moja mjera je za 4 kilograma šljiva, a vi proporcionalno i po potrebi povećavajte šećer.
Potrebno je:
– 4 kg šljiva požegača
– 1,2 kg šećera (300g /kg šljiva)
– cimet
Priprema:
Šljive operite , očistite od koštica i tako iscjepane stavljajte u šerpu. Kad šljive pokriju dno šerpe, pospite obilato šećerom iz odmjerene doze za tu količinu voća. Poslažite opet sloj šljiva, i pospite šećerom. (Ja ovu količinu od 4 kg šljiva podjelim u dvije šerpe i kuham tako pekmez, jer ide mnogo brže. Poslije, kad je gotov,  ja ga pomješam da se sve lijepo ujednači).
Dakle, kad ste pomješali šljive i šećer ostavite ih jedno 2h, da šljive puste sok. Stavite na šporet i  kad provrije, kuhajte na umjerenoj vatri pekmez, i stalno mješajte. Pekmez će mjenjati boju od svijetlo crvene do tamno ljubičaste, skoro crne, na kraju kuhanja.
Kad se na dnu šerpe vidi trag varjače kojom mhešate (tj. da možete da vidite dno šerpe), pekmez je gotov. Stavite mljevenog cimeta po želji, i malo konzervansa. Kesica konzervansa je za 5 kg voća, znači da za ovu količinu šljiva ne treba čitava kesica. Kad se pekmez ohladi, sipajte ga u čiste, suhe tegle i dobro povežite.
Ako ne želite konzervans, hladan pekmez podjelite u kesice, i zamrznite.smokve-i-sljive-003-300x225
Posipajte šećerom sloj po sloj šljiva…pekmez-005-300x225
Ovako izgleda pekmez 15 min. nakon početka kuvanja…pekmez-006-300x225
…a ovako na kraju
Od ove količine šljiva dobila sam ovoliko pekmeza….very-final-001-300x225
Izvor: kuvajmo-blogovski.com