Nugat- torta



Sastojci
za biskvit:
4 jaja
3 kašike vrele vode
130 g šećera
1 vanilin šećer
75 g gustina
75 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 g otopljenog maslaca
za krem:
150 g gorke čokolade
100 g čvrstog nugata
500 ml slatke pavlake
50 g maslaca
malo arome ruma
za glazuru:
150 g mlečne čokolade
3 kašike slatke pavlake
2 kašike meda
oko 50 ml ulja
… mleko po potrebi
za dekoraciju:
50 g čvrstog nugata
malo lešnika

Priprema

1.
Za krem pomešati pavlaku sa maslacem, čokoladom i nugatom. Sve lagano zagrevati dok se ne rastopi. Masu dobro ohladiti.
2.
Penasto ulupati jaja sa vodom. Zatim dodavati šećer i vanilin šećer, i sve umutiti. Dodati prosejanu mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo, a potom i maslac. Sve skupa pažljivo sjediniti.
3.
Masu staviti u formu vel. 28cm i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175*C, oko 20 minuta.
4.
Biskvit prerezati na 3 kore. Pavlaku sa nugatom čvrsto ulupati. Dobijenim kremom nafilovati kore.
5.
Za glazuru otopiti čokoladu pa umešati pavlaku. Masa će postati tvrda i zgrudvaće se zato mešati jako i brzo, onda dodati med i ulje i mešati dok se masa ne sastavi. Na karju po potrebi doliti mešajući i mleko, dok masa ne postane pogodna za prelivanje.
6.
Gornju koru preliti glazurom i ostaviti da se malo stegne. Nugat staviti u vrećicu i istiskivati štapiće. Kad se stegnu poređati ih po torti i ukrasiti lešnicima.