MAMINA TORTA



Sastojci
KORA x3
5 bjelanaca
5 kašika sitnog šećera
5 žumanaca
2 kašike mekog brašna
1 kašika kakao praha (može i ne mora)
ŠERBET
1 čaša vode
1 pomorandža
FIL
125 g maslaca
125 g margarina
6 kašika šećera u prahu
3 žumanca
200g čokolade Menaž
6-7 kašika mljevenih oraha
kora od pomorandže iscijeđene za šerbet
UKRAŠAVANJE
Narendana čokolada za kuvanje, čoko mrvice, mljeveni orasi, listići badema..

Priprema
“Torta od tri dana” dobila je nadimak od kojeg mnogi prezaju jer se prvog dana pripremaju fil i kore, drugog dana se spajaju, a tek trećeg dana konzumira 🙂
Vjerujte da je vrijedno čekanja i čežnje, mada nepodnošljivo opojan miris ove ljepotice to umnogome otežava!!
PRIPREMA KORA



Upaliti da se rerna grije na 200 stepeni C dok se muti prva kora. Pleh za pečenje namastiti – na dno staviti papir za pečenje, obruč pobrašnati..
1.
Umutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika sitnog šećera, u čvrst šne. Dodati 5 žumanaca, jedno po jedno. Svako vrlo kratko mutiti, koliko da se ravnomjerno sjedini. Dodati 8 kašika mljevenih oraha po istom principu, pa 2 kašike brašna.
2.
Izliti koru u pripremljen pleh i peći na 200 stepeni C dok tijesto počne da se “diže” i dobija “rumenu” boju, pa smanjiti na 180 stepeni C. Peći još malo, pa smanjiti na 150 stepeni. Kora je gotova kad ivice počnu da se “odvajaju” od obruča pleha. Ukoliko i dalje niste sigurni, čačkalica zabodena u centar kore riješiće vam dilemu ako je izvučete čistu 🙂
Na isti način ispeći preostale dvije kore.
TANKI ŠERBET
1.
Dok se peče prva kora, pripremamo “tanji” šerbet od soka jedne pomorandže i čaše vode. Predlažem da pomorandžinu koru prvo izrendate, trebaće vam kasnije za fil.
Šerbet pripremamo tako što vodu stavimo da proključa i u nju ubacimo pomorandžin sok, promiješamo i skinemo sa vatre. Ko voli slađu tortu, ovdje može dodati supenu kašiku šećera, u kojem slučaju miješamo šerbet dok se šećer u potpunosti otopi. Ja često dodam i sok od polovine manjeg limuna, jer volim kiselkastiji ukus.
Potrebno je da se šerbet ohladi prije natapanja kora.
FIL ZA SVE TRI KORE
1.
U većoj posudi maslac i margarin dobro umutiti sa 3 kašike šećera u prahu.
2.
Na pari umutiti 3 žumanca sa 3 kašike šećera u prahu drvenom varjačom, neprestano mutiti, dok se smješa zgusne. Skinuti sa vatre kad su žumanca termički obrađena, ali nastaviti sa miješanjem dok se žumanca ohlade. Za to vrijeme na paru staviti čokoladu da se istopi.
3.
Ohlađena žumanca dodati u smješu sa maslacem i margarinom, izmixati. Prohlađenu čokoladu takođe umutiti. Filu dodati 6-7 kašika mljevenih oraha. Ovdje je potrebno da sami odlučite da li vam je fil previše tečan (u kojem slučaju dodajete još oraha) ili pregust (dodate sok od pomorandže/limuna).
4.
U fil dodajemo prethodno nastruganu koru jedne pomorandže, a može se dodati i korica polovine limuna.

Ja sam dodavala i dvije kašike gorkog kakao praha. Ne utiče na ukus, ali torta dobije tamniju braon boju 🙂
Torta se slaže vrlo jednostavno, fil ide na sve tri kore i svuda oko torte.
Ja “obruč” torte uglavnom ukrasim mljevenim orasima, čokoladnim mrvicama, gorkim kakao prahom ili listićima badema. Gornji dio torte uglavnom ostavim tako kako jeste, da se vidi samo fil, a onda po “obruču” pravim “rozete” ili “kapice”. U suštini, to je stvar mašte i preostalih sastojaka 🙂
Posluživanje
Kao što je već bilo riječi, torta se služi “trećeg dana” (bogami je bilo i express priprema!!), a dobra je uz sve od kafe i mlijeka do svježeg soka od pomorandže i biljnog čaja.
Ukusi jesu različiti, ali ako imaju išta zajedničko – to je ova torta! Ko je jednom proba, uvijek će joj se vraćati.. Guaranteed.

Izvor: coolinarika.com