Grah iz pećnice



SASTOJCI
1100 gr Graha iz limenke (2 male i jedna veća bijelog, 1 crvenog)
2-3 velike glavice luka (može dijelom i bijeli dio poriluka)
1-2 česna češnjaka
2 žlice mljevene slatke paprike
1-2 žličice ljute mljevene paprike
1 žlica koncentrata rajčice
2 žlice sjeckane suhe slanine
1 žličica oštrog senfa

2 dl juhe
1 žličica suhih vrganja (ako imate)
2-3 žlice sjeckane pečene paprike s češnjakom (ako imate)
3-4 šampinjona

ZAČINI
Sol, papar, vegeta
vegeta pikant
kim mljeveni (umjesto mente tj,nane), te majčina dušica
ostalo po izboru (npr. žličica začina za Chilli con carne)
I Još …
4-5 šnita slanine i/ili pršuta

nekoliko šnita prodimjene svježe kobasice
po volji i ukusu ribani ili trgani sir

PRIPREMA
1.
Nasjeckajte dio slanine sitno, a ostalo na šnite, kobasicu na režnjeve ….šampinjone na šnitice
2.
Nasjeckajte luk na polumjesece, vrlo tanko, a češnjak na režnjiće, u toplu juhu namočite ako imate vrganje u prahu ili neke druge suhe gljive u prahu…
3.
200-300 gr bijelog graha (1 mala limenka) zgnječite vilicom
Postupak
1.
Na masnoći po izboru zastaklite slaninu, dodajte luk, šampinjone, pečenu papriku (ako imate), posolite
2.
Dodajte obje mljevene crvene paprike, začine, promješajte, i nakon kratkog vremena dodajte rajčicu, senf i ponovo mješajte …
3.
Nakon kratkog vremena dodajte zgnječeni grah, promješajte , podlijte juhom, te dodajte ostatak graha, dolijte vode da lagano prekrije sastojke, te dobro prokrčkajte … začinite do kraja
4.
Prelijte u jednu ili više posuda za pećnicu, posložite gore slaninu i/ili pršut, te šnitice kobasice, i zapeceite cca 20-30 minuta u pećnici na 200 C
5.
Ako hoćete totalno ludilo okusa naribajte omiljeni sir po grahu ili natrgajte samo komadiće sira Brie …
Posluživanje
Ovo kao prilog, ali je i glavno jelo, uz omiljenu salatu, a ja volim uz kiselu papriku ….

http://www.coolinarika.com/